tamasidr.hu    veganelet.hu    orvosokatisztanlatasert.hu    drtamasiajurveda.hu    szkitaegyesulet.hu    magyarintegrativmedicinaszovetseg.com

Táplálkozás, egészség és a mezőgazdaság

Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna Magdolna

Táplálkozásunk meghatározza az egészségünket, mert biztosítja a szervezetünknek a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, zsírokat és rostokat. A betegségek kb. 90%-át a hibás táplálkozás, vagy az élelmiszerekben lévő egészségkárosító anyagok okozzák.

A nagyüzemi, vegyszeres mezőgazdaság bevezetése óta csökkent a táplálékunk vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ugyanakkor megjelentek az élelmiszerláncban a szermaradékok. Ezek együttes koktél-hatását nem ismerjük. A 90-es évektől forgalomba kerültek a génmódosított (GM) növények (és állatok), de ezek hatását sem vizsgálják, káros hatásaikról csak közvetett bizonyítékaink vannak. A halmozódó problémák megoldására a világ urai úgy gondolják, hogy csökkenteni kell a húsfogyasztásunkat és a mezőgazdaság energiafogyasztását. Ezért változtatni kellene az étkezési szokásainkon és az élelmiszerek előállítási módján, természetesen „az egészségünk megóvása érdekében”.

Bevezetésre kerülnek a húspótlók (amelyeket GM baktériumok állítanak elő). Az EU-ban engedélyezték a rovari fehérjék „gyártását” és élelmiszerként való felhasználását. Megjelentek a mesterséges hús- és tejtermékek is. Állatvédelmi okokból a tenyészállatok fogyasztása helyett a sejttenyészetekben előállított hús fogyasztása fog dominálni.

A növénytermesztést zárt épületekben, mesterséges fény és állandó hőmérséklet mellett, víztakarékos módon, „horizontális farmokon” végzik, minden egyes növényre optimalizált feltételek mellett, tápoldatban. A genetikailag optimizált GM magból a termények hamar a boltokba kerülhetnek. A horizontális farmon az évszakok és az időjárás nem befolyásolják a termesztést.

Az újonnan kialakított és teljes mértékben kontrollálható élelmiszerláncnak nem az a célja, hogy egészséges táplálék kerüljön az asztalunkra, hanem az, hogy az emberek étkezését (vagy éhezését) teljes mértékben kontrollálhassák, így engedelmességre kényszerítve mindenkit.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram